Pakjes en zakjes vol e-nummers

 Gebrek aan kennis is niet zonder risico’s. In mijn voedingsschema’s vind je dan ook nagenoeg geen fabrieksmatig bewerkt voedsel, want bij deze processen wordt van oorsprong puur voedsel versleuteld tot een voor het menselijk lichaam totaal onbekend product. Dit kan natuurlijk niet zomaar dus om deze processen te ondersteunen wordt het voedsel volgestopt met chemische en synthetische toevoegingen. De één nog schadelijker dan de ander. Houd het daarom bij de oorsprong en eet zoveel mogelijk voedsel waarvan je weet dat je overgrootmoeder het ook als voedsel herkend zou hebben.

E-nummers zijn chemische of synthetische toevoegingen die als doel hebben levensmiddelen te ‘verbeteren’ door ze meer kleur, geur of smaak te geven. Ook worden ze gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken. Meestal zijn het chemische verbindingen die bij overmaat schadelijk zijn voor mens en dier. Ons lichaam kan goed omgaan met kleine hoeveelheden schadelijke of giftige stoffen, die worden keurig door ons afweersysteem opgeruimd. Maar als de hoeveelheden groot worden kan dit tot ernstige gezondheidsklachten leiden. Ieder mens reageert daar anders op. Dit wil niet zeggen dat wanneer men een bepaalde stof veel binnen krijgt, men direct ziek wordt. Zoals rokers op hun 40e overlijden aan longkanker, zijn er ook 80-jarige rokers die aan een hartstilstand bezwijken.

De lijst E-nummers hieronder zijn toegestaan in Nederland. Toegestaan.. maar of ze ook veilig zijn?

E-nummerNaamRisico's opGebruikt in
E211NatriumbenzoaatHyperactiviteit bij kinderen, allergische reacties, astmaMargarine, salade dressing, snoep en frisdrank
E213CalciumbenzoaatAllergische reactiesVrijwel alle light producten
E385EDTAOvergeven, diarree en buik- en spierkrampenMayonaise, pindakaas, olijfolie, garnalen en krab in blik, bruine bonen en kapucijners in blik of glas
E432PolysorbaatUrineweg infectie, nierfalen, gewichtstoename, huidaandoeningen en digestieproblemenIjs, frisdranken, soepen,bonbons, kauwgom, alcoholische cocktails en paté
E460Microkristalline celluloseNiet afbreekbaar en kan via de darmwand in de bloedsomloop terecht komenSlagroom, bonbons, snoep, suikerwerk, kauwgom, producten voor de slanke lijn, kant-en-klare-maaltijden, snacks en ijs
E461MethylcelluloseHaalt voeding uit het lichaam om verteerd te kunnen wordenMayonaise, halvarine, dieetproducten, ijs, knakworst, kandijkoek, aardappelproducten
E621Mononatrium glutamaatHartkloppingen, blokt het gevoel van verzadiging en verstoort de hormoonhuishoudingSoepen, frikadellen (alle snackbar snacks), chips, rookworst, gemodificeerd zetmeel en knakworst
E640GlycineOnvruchtbaarheid en verminderde weerstandAfbakbroodjes, croissants en stokbroden
E950Acesulfaam-KVerhoogt LDL-cholestorol, kanker en leukemieLight-producten, zoetjes, oploskoffie, noga, bonbons, kauwgom, koffiecreamer en vruchtenyoghurt
E951AspartaamVerhoogt LDL-cholestorol, kanker en leukemieZoetjes, bonbons, kauwgom, tonic, theedranken, drinkyoghurt, zacht snoep, geïmporteerde graanproducten, light-producten
E1520PropyleenglycolNierfalen en blindheidMargarine, bakboter, borrelnootjes, alcohol, gebak, transvetten, olie, snoep, diepvries- en zuivelproducten

Kleurstoffen

De volgende E-nummers zijn kleurstoffen en worden verwerkt in veel verschillende levensmiddelen. Ook hierbij geldt dat als men er teveel van binnen krijgt, het vervelende tot schadelijke gevolgen kan hebben. Voor kleurstoffen geldt dat de schadelijke effecten al bij lage doseringen merkbaar zijn. Sommige E-nummers zijn zelfs in bepaalde landen verboden maar in Nederland wel toegestaan!

E-nummerNaamKleurstofRisico's opGebruikt in
E102TartrazineGeelNetelroos, oogproblemen (verboden in Ostenrijk, Finland en Noorwegen)Vanillevla, vruchtensap, snoep, mayonaise, vruchtenhagel, frisdrank, chips, vanille-ijs
E104ChinolinegeelGeelAllergieën, hyperactiviteit bij kinderen en kankerAlle snoep, pudding en vla, curry
E107Geel 2GGeelHyperactiviteit bij kinderen, slaapproblemen, astma en eczeemFrietsaus, gebak
E120CochenilleRoodKankerYoghurt met vruchten, drinkyoghurt, snoep en suikerwaren
E123AmaranthRoodKanker (verboden in Frankrijk)Likeuren, aperitiefwijnen
E127ErythrosineRoodSchildklieraandoeningen, allergieën en kankerBonbons, vruchtenhagelslag, limonadesiroop, frisdrank
E129Allura rood acRoodHyperactiviteit bij kinderen, slaapproblemen, astma en eczeemSportdrank, snoep
E131PatentblauwBlauwMisselijkheid, bloeddruk schommelingen en bevingen (verboden in Australië)Snoep en pralines van Leonidas
E132IndogotineBlauwHoge bloeddruk en kankerSnoep, bonbons en chocolade-snoep
E133Briljantblauw FCFBlauwKanker, hyperactiviteit, astma en slaapeloosheid (verboden in Oostenrijk, Zweden, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk & Noorwegen)Alle blauwe snoep (skittles, smurfenijs, griezelpasta, M&M's) en alle andere blauwe voedselproducten
E142BriljantzuurgroenGroenKankerSnoep en ijs
E151Zwart PNZwartHyperactiviteit bij kinderen, astma en voedselintolerantie (verboden in Australië, Oostenrijk, België, Canada, Finland, Frankrijk, Duitsland, Japan, Noorwegen, Zwitserland, Zweden & USA)Frisdrank, jam, snoep, melkdrankjes met fruitsmaak (optimel, vifit, milk&fruit enz.), ijs en desserts
E154Bruin fkBruinCystes, weefsel degeneratie en kanker (verboden in Amerika)Gekookte ham, chips en bewerkte visproducten
E180Rubis pigmentRoodKankerKaaskorst

Voor advies in E-nummer vrije voedselkeuze neem contact op met
Voedingscoach Marlo Wagner