Havermout is snel, goedkoop en supergezond!

 In Gezond eten

Even wat feitjes op een rij:
Havermout is snel klaar en daarom een prima ontbijt voor mensen die ’s ochtends haast hebben. Water, sojamelk of amandelmelk in je kommetje, havermout erbij en je kunt aan tafel.

Goed begin van je dag!
Na een bordje havermout kan je er wel even tegen. Ook is havermout een perfecte bron van voedingsvezels en zorgt  voor een lang gevuld gevoel. Met een bord havermout begin je je dag dus goed.

Geen koolhydraat-bom!
Doordat havermout zo rijk is aan vezels hoeft je je geen zorgen te maken om de koolhydraten. Deze voedingsvezels zorgen er namelijk voor dat de koolhydraten langzaam in het bloed worden opgenomen. Op deze manier zorgt havermout voor een stabiele aanvoer van energie zonder pieken in je insulinespiegel, en dat is wel zo gezond!

Antioxidanten houden je jong!
Antioxidanten beschermen je lijf tegen bijvoorbeeld de schadelijke effecten van de zon en andere schade van buitenaf, maar ook schade die ontstaat bij het stofwisselingsproces. In alle natuurlijke voeding zitten antioxidanten, zoals in groenten, fruit en noten. In havermout zitten met name de antioxidant polyfenolen. Die vindt je ook veel in rode wijn, kruidenthee en uien.

Glutenvrij, dus lief voor je darmen!
Gluten zijn eiwitten, in dit geval gliadine genaamd, die voorkomen in 5 soorten granen: tarwe, rogge, spelt, gerst en kamut. Ik heb het in dit artikel dan ook over de gluten in deze 5 granen. Haver bevat wel gluten maar niet het agressieve gliadine. De mens eet pas zo’n 15.000 jaar granen. In onze miljoenen jaren van evolutie is dit een periode van niks. Net zomin als leeuwen gras eten of zebra’s vlees, zijn wij als mens niet gemaakt op grote hoeveelheden granen te eten. Wat gebeurt er als iemand écht een glutenallergie ofwel ‘coeliakie’ heeft?  De darmen en het darmslijmvlies worden dan beschadigd door een immunologische reactie tegen de gliadine. Hierdoor ontstaan ontstekingen van de darmwand. Met andere woorden: het lichaam ziet de gliadine als een aanval op het eigen lichaam en reageert met antistoffen.

Havermout verlaagt het (slechte) LDL-Cholesterol!
Onderzoekers aan de Colorado State University hebben een groep toegewezen mannen van middelbare leeftijd met overgewicht, ofwel dagelijks een product van haver laten eten ofwel tarwe en dat gedurende twaalf weken. Aan het einde van de periode van drie maanden, bleek dat bij de groep mannen die aan de haver was gezet het goede cholesterol was gestegen en het slechte cholesterol was gedaald. De tarwe-groep liet geen enkele verandering zien. De goede resultaten van havermout komen doordat het oplosbare voedingsvezels bevat die als een sponsje de schadelijke cholesterol (welke vetafzetting in de slagaderen bevordert) opzuigt en afvoert.

Past in elk dieet!

Een kommetje havermout, gemaakt van 6 eetlepels (30 gram) havermout met 250 ml water, levert slechts 115 kcal. Je kunt natuurlijk ook melk gebruiken om de havermout in te koken, dan levert de pap je 230 kcal. Ter vergelijking: een ontbijt van 2 boterhammen, besmeerd met boter en belegd met achterham, met een glas sinaasappelsap levert je 360 kcal.
Eindeloos variëren!
 Havermoutpap saai? Gelukkig kun je volop variëren met smaakmakers. Bijvoorbeeld met fruit, bessen, kaneel, banaan of appel maar ook noten zijn erg lekker door de havermout. Natuurlijk passen Superfoods ook perfect bij een gezond havermout-ontbijt!

Daarom eet je Havermout!

Recommended Posts

Leave a Comment

Stuur je bericht

Wil je meer informatie of direct een afspraak maken? Je kunt contact opnemen met Voedingscoach Marlo Wagner via onderstaand formulier.

Not readable? Change text. captcha txt
Buffel Voedingscoach Marlo WagnerKomkommer