Biologisch eten
Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik groot voorstander ben van de consumptie van biologische groenten. Anders dan veel mensen denken, heeft biologisch eten niets te maken met een moderne hype of gezondheidsfreaks. Het is veel meer ouderwets en normaal te noemen. 100 jaar geleden bestond er namelijk nog geen zwaar vergif om over mensenvoedsel te spuiten zodat boeren meer winst maakten. Althans zo begon het waarschijnlijk. Tegenwoordig heeft de multinational de macht en bepaalt door middel van machtspositie de belachelijk lage (soms bijna kost-) prijs die de boer ontvangt voor zijn oogst. Het vergiftigen van zijn oogst is dus al lang geen vrije keuze meer, eerder een kwestie van financieel overleven. Hoewel de opbrengst van biologische teelt slechts procenten lager is, zijn de winstmarges voor de boer toch te klein om te kunnen kiezen voor onbespoten oogst. De gezondheidsrisico’s zijn groot, mede doordat de effecten op lange termijn nog steeds niet zijn onderzocht. Door de boer die met eigen ogen ziet welke effecten het landbouwgif op nevengewassen of eigen gezondheid heeft is de conclusie wellicht al getrokken. Het komt dan ook steeds vaker voor dat de boer zijn eigen oogst niet eet. Biologisch is dus zo gek nog niet, denk daar maar eens over na.