Motivational Monday

 In Gezond afvallen, Gezond eten

Verheugen op al die gezelligheid? Of vrezen voor extra kilo’s op de weegschaal? Je wordt niet dik tussen Kerst en Nieuwjaar, maar tussen Nieuwjaar en Kerst!

Met de feestdagen voor de deur draaien niet alleen snoepfabrieken overuren, nee ook de smoesjes en excuus-fabriekjes in ons hoofd draaien op volle toeren.

“Je kan er niet omheen met die dagen” hoor ik veel mensen roepen. Maar is dat ook zo? Daar ben ik nou eens benieuwd naar. Laten we eens even heel eerlijk gaan kijken hoeveel (vr)eetdagen die feestmaand december dit jaar werkelijk telt.

  • 5 dec. Sinterklaasavond (valt in het weekend)
  • 25 dec. Eerste Kerstdag (valt in het weekend)
  • 26 dec. Tweede Kerstdag (valt in het weekend)
  • 31 dec. Oudejaarsavond (op donderdag en daarmee de eerste en enige feestavond op een doordeweekse dag)

Nou, laten we er dan eens vanuit gaan dat de meeste van ons in het weekend toch al net iets minder maat houden. Dan is er dit jaar eigenlijk niks aan de hand toch? In het weekend staan etentjes vaak in het teken van gezelligheid en ontspanning en daarbij hebben ‘gezond’ en ‘met mate’ net wat minder prioriteit. Althans, zo geniet ik van mijn weekenden.

Waar gaat het dan wel mis? Want we kunnen niet ontkennen dat er velen zijn die de komende periode weer kilo’s aan zullen komen.

Om dat beter te begrijpen gaan we eerst eens kijken wat er nou precies voor nodig is om aan te komen. Één of twee keer per week (zaterdag & zondag) flink uit de ban springen… Daar wordt niemand dik van. Om vetmassa aan te zetten is het noodzakelijk om structureel méér te eten dan je verbrand. Hey, das goed nieuws toch?

Kijk! Daar begint het bij de meesten misschien al te dagen. Het zijn dus niet de gezellige familie avondjes die dik maken. Nee, het zijn de schalen pepernoten, speculaasjes en chocolade kransjes die we zo’n beetje van begin november tot en met half januari op tafel hebben staan!

We vreten doordeweeks hele zakken van dat spul en doen dan net of we op kerstavond op onze lijn letten door heel verstandig het dessert over te slaan. #fail!

Tja, dat was even de vinger op de pijnlijke plek hè?

Wat is de oplossing?
Die heb je misschien al tussen de regels door kunnen lezen. Zoals ik al eerder benoemde… Je kunt alleen aankomen door structureel overeten. Eet je van maandag tot en met vrijdag gewoon gezond, en maak jij jezelf niet wijs dat schalen vol snoep op tafel er nu eenmaal bij horen in december.. Dan kun jij je buikje zonder schuldgevoel heerlijk rond eten op Kerstavond. Ach, neem zelfs een tweede ronde van dat heerlijke dessert. Maandag is het weer gewoon maandag en eet jij weer met gezond verstand.

Fijne dagen allemaal!
En vergeet vooral niet te genieten 😉

Recent Posts

Leave a Comment

Stuur je bericht

Wil je meer informatie of direct een afspraak maken? Je kunt contact opnemen met Voedingscoach Marlo Wagner via onderstaand formulier.

Not readable? Change text. captcha txt
ZeewierVoedingsfabels