Pakjes en zakjes vol e-nummers
Gebrek aan kennis is niet zonder risico’s. In mijn voedingsschema’s vind je dan ook nagenoeg geen fabrieksmatig bewerkt voedsel, want bij deze processen wordt van oorsprong puur voedsel versleuteld tot een voor het menselijk lichaam totaal onbekend product. Dit kan natuurlijk niet zomaar dus om deze processen te ondersteunen wordt het voedsel volgestopt met chemische en synthetische toevoegingen. De één nog schadelijker dan de ander. Houd het daarom bij de oorsprong en eet zoveel mogelijk voedsel waarvan je weet dat je overgrootmoeder het ook als voedsel herkend zou hebben.
E-nummers zijn chemische of synthetische toevoegingen die als doel hebben levensmiddelen te ‘verbeteren’ door ze meer kleur, geur of smaak te geven. Ook worden ze gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken. Meestal zijn het chemische verbindingen die bij overmaat schadelijk zijn voor mens en dier. Ons lichaam kan goed omgaan met kleine hoeveelheden schadelijke of giftige stoffen, die worden keurig door ons afweersysteem opgeruimd. Maar als de hoeveelheden groot worden kan dit tot ernstige gezondheidsklachten leiden. Ieder mens reageert daar anders op. Dit wil niet zeggen dat wanneer men een bepaalde stof veel binnen krijgt, men direct ziek wordt. Zoals rokers op hun 40e overlijden aan longkanker, zijn er ook 80-jarige rokers die aan een hartstilstand bezwijken.
De lijst E-nummers hieronder zijn toegestaan in Nederland. Toegestaan.. maar of ze ook veilig zijn?
E-nummer | Naam | Risico's op | Gebruikt in |
---|---|---|---|
E211 | Natriumbenzoaat | Hyperactiviteit bij kinderen, allergische reacties, astma | Margarine, salade dressing, snoep en frisdrank |
E213 | Calciumbenzoaat | Allergische reacties | Vrijwel alle light producten |
E385 | EDTA | Overgeven, diarree en buik- en spierkrampen | Mayonaise, pindakaas, olijfolie, garnalen en krab in blik, bruine bonen en kapucijners in blik of glas |
E432 | Polysorbaat | Urineweg infectie, nierfalen, gewichtstoename, huidaandoeningen en digestieproblemen | Ijs, frisdranken, soepen,bonbons, kauwgom, alcoholische cocktails en paté |
E460 | Microkristalline cellulose | Niet afbreekbaar en kan via de darmwand in de bloedsomloop terecht komen | Slagroom, bonbons, snoep, suikerwerk, kauwgom, producten voor de slanke lijn, kant-en-klare-maaltijden, snacks en ijs |
E461 | Methylcellulose | Haalt voeding uit het lichaam om verteerd te kunnen worden | Mayonaise, halvarine, dieetproducten, ijs, knakworst, kandijkoek, aardappelproducten |
E621 | Mononatrium glutamaat | Hartkloppingen, blokt het gevoel van verzadiging en verstoort de hormoonhuishouding | Soepen, frikadellen (alle snackbar snacks), chips, rookworst, gemodificeerd zetmeel en knakworst |
E640 | Glycine | Onvruchtbaarheid en verminderde weerstand | Afbakbroodjes, croissants en stokbroden |
E950 | Acesulfaam-K | Verhoogt LDL-cholestorol, kanker en leukemie | Light-producten, zoetjes, oploskoffie, noga, bonbons, kauwgom, koffiecreamer en vruchtenyoghurt |
E951 | Aspartaam | Verhoogt LDL-cholestorol, kanker en leukemie | Zoetjes, bonbons, kauwgom, tonic, theedranken, drinkyoghurt, zacht snoep, geïmporteerde graanproducten, light-producten |
E1520 | Propyleenglycol | Nierfalen en blindheid | Margarine, bakboter, borrelnootjes, alcohol, gebak, transvetten, olie, snoep, diepvries- en zuivelproducten |
Kleurstoffen
De volgende E-nummers zijn kleurstoffen en worden verwerkt in veel verschillende levensmiddelen. Ook hierbij geldt dat als men er teveel van binnen krijgt, het vervelende tot schadelijke gevolgen kan hebben. Voor kleurstoffen geldt dat de schadelijke effecten al bij lage doseringen merkbaar zijn. Sommige E-nummers zijn zelfs in bepaalde landen verboden maar in Nederland wel toegestaan!
E-nummer | Naam | Kleurstof | Risico's op | Gebruikt in |
---|---|---|---|---|
E102 | Tartrazine | Geel | Netelroos, oogproblemen (verboden in Ostenrijk, Finland en Noorwegen) | Vanillevla, vruchtensap, snoep, mayonaise, vruchtenhagel, frisdrank, chips, vanille-ijs |
E104 | Chinolinegeel | Geel | Allergieën, hyperactiviteit bij kinderen en kanker | Alle snoep, pudding en vla, curry |
E107 | Geel 2G | Geel | Hyperactiviteit bij kinderen, slaapproblemen, astma en eczeem | Frietsaus, gebak |
E120 | Cochenille | Rood | Kanker | Yoghurt met vruchten, drinkyoghurt, snoep en suikerwaren |
E123 | Amaranth | Rood | Kanker (verboden in Frankrijk) | Likeuren, aperitiefwijnen |
E127 | Erythrosine | Rood | Schildklieraandoeningen, allergieën en kanker | Bonbons, vruchtenhagelslag, limonadesiroop, frisdrank |
E129 | Allura rood ac | Rood | Hyperactiviteit bij kinderen, slaapproblemen, astma en eczeem | Sportdrank, snoep |
E131 | Patentblauw | Blauw | Misselijkheid, bloeddruk schommelingen en bevingen (verboden in Australië) | Snoep en pralines van Leonidas |
E132 | Indogotine | Blauw | Hoge bloeddruk en kanker | Snoep, bonbons en chocolade-snoep |
E133 | Briljantblauw FCF | Blauw | Kanker, hyperactiviteit, astma en slaapeloosheid (verboden in Oostenrijk, Zweden, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk & Noorwegen) | Alle blauwe snoep (skittles, smurfenijs, griezelpasta, M&M's) en alle andere blauwe voedselproducten |
E142 | Briljantzuurgroen | Groen | Kanker | Snoep en ijs |
E151 | Zwart PN | Zwart | Hyperactiviteit bij kinderen, astma en voedselintolerantie (verboden in Australië, Oostenrijk, België, Canada, Finland, Frankrijk, Duitsland, Japan, Noorwegen, Zwitserland, Zweden & USA) | Frisdrank, jam, snoep, melkdrankjes met fruitsmaak (optimel, vifit, milk&fruit enz.), ijs en desserts |
E154 | Bruin fk | Bruin | Cystes, weefsel degeneratie en kanker (verboden in Amerika) | Gekookte ham, chips en bewerkte visproducten |
E180 | Rubis pigment | Rood | Kanker | Kaaskorst |
Voor advies in E-nummer vrije voedselkeuze neem contact op met
Voedingscoach Marlo Wagner
Voedingscoach Marlo Wagner