Gezondheid, wat kun je zelf doen?

 In Gezond lichaam

Gezondheid

Gezondheid, wat kun je zelf doen?

Steeds meer mensen in Nederland lijden aan ziektes en slikken daarvoor dagelijks medicatie. In 2014 kreeg 40% van de Nederlanders medicatie voorgeschreven! Ik ben ervan overtuigd dat dit met onze manier van leven te maken heeft. We bewegen steeds minder (wat overigens hard op weg is doodsoorzaak nr. 1 te worden) We eten steeds minder groenten en fruit en ons dagelijkse voedsel is voor het grootste deel fabrieksmatig bewerkt.

Niet overdrijven

Natuurlijk is ons lijf prima instaat om af en toe een magnetron-pizza of een witte boterham met hagelslag te verwerken. Maar wanneer we dagelijks dit soort rotzooi naar binnen, gooien krijgt ons lijf nauwelijks de kans om te herstellen en is de kans om uiteindelijk gezondheidsproblemen te krijgen groot.

Wanneer je veel zit, dagelijks bewerkt voedsel eet en weinig groenten binnen krijgt, zal je systeem vroeg of laat in de problemen komen. Dan ga jij naar de dokter en die zal je in 9 van de 10 gevallen een pilletje voorschrijven. Maar als jij je leefstijl niet aanpast, zal dat pilletje niets anders doen dan het symptoom van je klacht onderdrukken. Jij hebt geen last meer maar je lijf raakt steeds verder in de problemen. Want de oorzaak is niet aangepakt.

Voorbeeld

Neem nou cholesterolverlagende medicatie of te wel statines. Deze worden in vrijwel alle gevallen onterecht voorgeschreven. Men wordt er alleen maar zieker van omdat deze medicatie allerlei andere processen in de war schopt. Terwijl het cholesterol-probleem in de meeste gevallen met aanpassingen in het voedingspatroon is op te lossen. “Minder vet eten” hoor ik diëtisten en artsen nog steeds roepen maar dat maakt het probleem alleen maar erger. Niet minder vet maar MINDER SUIKER en betere vetten eten! Dat is de oplossing bij een te hoog cholesterol, niet dat pilletje.

Wat voor effecten dat op onze gezondheid heeft is nauwelijks bekent maar met een beetje logisch nadenken legt je het verband wel. Medicijnverkoop draait immers om keiharde Euro’s en niet om jouw gezondheid.

Levend bewijs

Zelf durf ik te zeggen dat ik hier toch wel het levend bewijs van ben. Door een chronische darmontsteking werd ik afgekeurd door het UWV. En niet zonder reden, na 92 dagen in het ziekenhuis wilde ik niets liever dan weer kunnen werken. Ik wilde niet ziek zijn en met die instelling zette ik alles op alles om weer een gezond lichaam te krijgen. Dat het niet gemakkelijk was lijkt me duidelijk, niet voor niets koste me het 14 jaar om eindelijk onafhankelijk te leven van infusen, ziekenhuizen, artsen en pillen! Nu ben ik er heel erg trots op te kunnen zeggen dat ik eindelijk medicijnvrij ben.

Een spannende periode

Het blijft een hele spannende periode maar als het mis gaat, kan ik in elk geval zeggen dat ik er zelf alles aan gedaan heb om dit doel te bereiken. Hoe jij zelf stappen kan zetten naar een gezonder leven is heel persoonlijk, daar heb ik me de laatste jaren dan ook veel mee bezig gehouden. Iedereen is anders en heeft een eigen weg te gaan. Coaching is dus altijd heel persoonlijk. Maar een ding weet ik heel zeker, er is altijd wel iets wat je zelf kunt doen om steeds weer een stap dichter bij een gezond en vitaal lijf te komen.

Onbewerkt eten en veel bewegen zijn dus slechts een basis voor een gezond en vitaal leven. Heb jij behoefte om eens samen met een ervaringsdeskundige om tafel te gaan zitten om de ontdekken waar jouw kansen liggen? Stuur me dan een mailtje of pak de telefoon.

Recommended Posts

Leave a Comment

Stuur je bericht

Wil je meer informatie of direct een afspraak maken? Je kunt contact opnemen met Voedingscoach Marlo Wagner via onderstaand formulier.

Not readable? Change text. captcha txt