Gezondheid maakt je mooier

 In Gezond eten, Gezond lichaam

gezondheid maakt je mooier

Stralende ogen, glanzend haar, mooie huid en een energieke uitstraling. Dit zijn de ultieme uiterlijke kenmerken van gezondheid. Bezit je al deze kenmerken dan geeft het je zelfvertrouwen. Ben je de laatste jaren wat minder lief voor je lijf geweest dan is de kans groot dat je ogen minder stralen dan toen je jonger was. Als je haar wat dunner is en je huid en uitstraling ook niet meer zijn wat ze waren of hoe jij het zou willen, investeer dan eens echt in je gezondheid. De cosmetica-industrie speelt in op deze onzekerheden door je te overtuigen dat je maandelijks honderden euro’s aan producten moet uitgeven die jou eeuwige schoonheid beloven. Maar zeg nou eens eerlijk, werkt het echt zoals beloofd? Als jij mooi wil zijn aan de buitenkant van je lichaam dan zal je beter voor de binnenkant moeten gaan zorgen.

Hydrateer je lijf, hydrateer je huid

Hydrateer je lijf en hydrateer je huid, zo behoud je een gezonde elastische huid. Groene thee kan je hierbij ondersteunen. Groene thee zit vol antioxidanten en die beschermen de huid tegen schade van de zon maar ook tegen degeneratie door het ouder worden. Antioxidanten vormen de basis van je afweersysteem tegen vrije radicalen, die zijn verantwoordelijk voor veroudering van lichaam en huid. Groene thee bevat ook actieve ingrediënten die je stofwisseling stimuleren. Een goede stofwisseling zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen en dat je niet zo snel aankomt wanneer je eens wat teveel hebt gegeten.

Vitamine E smeren?

Nee, dat dacht ik ook niet. Vitamine E beschermt je huid tegen veroudering en in tegenstelling tot wat de gemiddelde dagcrème-fabrikant je wil laten geloven: smeren gaat je niet helpen. Vitamine E krijg je binnen door het eten van ongebrande noten, zaden en pitten. Maar ook avocado en kokosolie zijn goede bronnen.

Omega-3 is onmisbaar

Omega-3 vetzuren houden je gezicht mooi egaal en zorgen er daarnaast voor dat je haar glanzend en sterk wordt. Je vindt Omega-3 zit in alle voedingsmiddelen uit de zee zoals vis, zeewier en schaaldieren maar ook in bijvoorbeeld lijnzaad en walnoten.

Tomato power

Voor wie mijn artikelen al langer leest is het vast geen verrassing, ik houd van tomaten en niet per se omdat ik ze zo lekker vind maar omdat ze wonderen verrichten voor onze huid. Lycopeen (het rode pigment) is het antioxidant wat verantwoordelijk is voor de bijzondere eigenschappen van de tomaat. Deze antioxidant neutraliseert vrije radicalen voordat ze schade aan je cellen kunnen veroorzaken en beschermen dus ook de huid. Lycopeen wordt zelfs gebruikt bij behandelingen tegen zwangerschapsstriemen of striae. Ook beschermt lycopeen de huid tegen ultraviolette straling van de zon en werkt het zelfs nadat je al een zonnebrand hebt opgelopen. Vitamine A in tomaten beschermt de huid tegen uitdrogen doordat het de ontwikkeling van nieuwe huidcellen bevordert.

Een sinaasappelhuidje

Sinaasappelen, kiwi’s, citroenen en grapefruits bevatten veel vitamine C. Ben je nou niet zo’n fruiteter en wil je toch aan je vitamine C komen? Eet dan voldoende groene groente, met name broccoli is een goede bron. We hebben al eerder besproken dat vitamines over antioxidante werking beschikken. Hetzelfde geldt dus voor vitamine C; een krachtig antioxidant die de vrije radicalen in je lijf opruimt.

Suiker maakt je oud

Geraffineerde suiker is te vergelijken met roest in ons lichaam. Het breekt de collageen-laag in je huid af en zorgt zo voor rimpels, een hangende huid en zelfs cellulitis. Dat suikers omzetten in vet rond je middel wisten we al, maar de schade aan je huid is juist wat een verouderde ongezonde uitstraling geeft. Daarnaast verhoogt geraffineerde suiker ontstekingen in je lichaam waardoor het verantwoordelijk is voor talloze kleine, tot zeer ernstige gezondheidsklachten.

Strak in je vel door komkommer

Komkommer wordt veel gebruikt in cosmetische producten en als maskers, gels en toners. Komkommer heeft de eigenschap veel vocht vast te kunnen houden en dat is nu juist de werking waar wij naar opzoek zijn om onze huid te hydrateren. Want een gehydrateerde huid is strakker, gladder en behoud een volle look waardoor je er jonger uitziet. Wil je meer lezen over de voordelen van komkommer, klik dan hier  voor een eerder artikel over komkommer.

Van stress krijg je kippenvel

Niet letterlijk natuurlijk maar je huid wordt dus wel heel snel oud wanneer jij een gestrest leven leidt. Naast zoeken naar dingen die jouw leven in balans brengen, zoals sporten, voldoende slaap en een fijn sociaal leven is het slim om ook de meer onzichtbare stress op je lijf aan te pakken. Junkfood, maaltijden overslaan, veel suikerrijkvoedsel en overmatig alcoholgebruik zijn factoren die veel stress teweegbrengen voor je lijf.

Boost je schoonheid

Je ziet het niet direct maar als jij je na een lange periode van aanmodderen, vergelijkt met iemand van jouw leeftijd die wel goed voor zijn of haar lijf heeft gezorgd, denk ik dat je wel begrijpt wat ik bedoel. Herken jij jezelf hierin?  Nee, het is dan niet te laat om dat proces om te keren, ons lichaam is namelijk uitgerust met een voortreffelijk herstellend vermogen. Zoals een wondje zichzelf geneest zo kunnen ook onze huid, haren en algehele uitstraling verbeteren wanneer wij ons lijf voeden en goed verzorgen. Boost je gezondheid!

Recommended Posts

Leave a Comment

Stuur je bericht

Wil je meer informatie of direct een afspraak maken? Je kunt contact opnemen met Voedingscoach Marlo Wagner via onderstaand formulier.

Not readable? Change text. captcha txt
Een gezond ontbijt