Waarom een crashdieet nooit zal werken!

 In Gezond afvallen

“14 kilo afvallen in één maand”, “Afvallen zonder sporten”
De bladen en het internet staan vol met dit soort lokkertjes. Het is niet bij te houden hoeveel van dit soort crashdiëten er komen en gaan, maar hoe komt dat eigenlijk? Hebben we onze les zo langzamerhand nog niet geleerd?

Wat is een crashdieet?
Een dieet waarbij je totale energie inname wordt beperkt tot soms ver onder de 1.000 calorieën, noemen we een crashdieet. Binnen slechts weken vliegen de kilo’s er af. Succesvol zou je denken, zeker; succes, maar van zeer korte duur. Op lange termijn werken ze helemaal niet of hebben ze juist een tegenovergesteld effect. Waarom werkt een crashdieet eigenlijk niet? En hoe zou het dan wel moeten?

Een crashdieet veroorzaakt een crash van je stofwisseling!
Op het moment dat je start met het crashdieet gaat je calorie-inname extreem ver omlaag. Je lichaam zal je duidelijk proberen te maken dat dit niet gezond is en zal je gaan stimuleren meer calorieën in te nemen. Je lichaam zendt een waarschuwingssignaal uit: Honger! Natuurlijk is het normaal dat je lichaam je vertelt dat je wat moet eten als je het voedingspatroon aanpast met als doel gewicht te verliezen, echter bij een crashdieet is deze honger extreem. Dit maakt het op de eerste plaats haast onmogelijk om het langdurig vol te houden. Laten we er van uit gaan dat jij het wel vol kan houden en dus aardig wat gewicht zal verliezen, tot het moment dat je lichaam aan de noodrem trekt. Je stofwisseling daalt tot je haast niets meer verbrand, dat is de taak van ons systeem. Het lichaam beschikt over beschermingsmechanismen om zichzelf te beschermen ten tijde van schaarste. Al eet je nog zo weinig, je valt nauwelijks nog af want je verkeerd in spaarstand.

Je stofwisseling, of metabolisme, bepaald de snelheid waarop je lichaam je voeding omzet in energie. Wanneer je stofwisseling hoger is, verbrand je meer calorieën, wat een gunstig effect op je afvalproces heeft. Een hogere stofwisseling is dus gunstig. Een crashdieet verlaagt je stofwisseling dus, waardoor je met minder brandstof toe kunt dan toen je begon. Simpel gezegd, je hebt je lichaam nu geleerd om te functioneren op een lage energie inname. Niet heel ideaal als je een beetje bourgondisch bent ingesteld, toch?Willen we dan niet juist flink kunnen eten en het ook nog eens allemaal verbranden? Om deze reden zul je na afloop van je dieet dus meer vet opslaan, zelfs al ga je weer hetzelfde eten dan dat je voor je crashdieet deed.

De schildklieren
Hier wordt een hormoon aangemaakt dat zorgt voor het tempo van de omzetting van voeding naar energie. Ook dit systeem wordt aangetast bij het volgen van een crashdieet. Na herhaaldelijk crashen, kan de functie van de schildklier zelfs blijvend verstoord raken. We spreken in dat geval van een vertraagde schildklierfunctie. Een goede schildklierfunctie is dus cruciaal wanneer je gewicht wilt verliezen. Nog een reden waardoor je sneller vet zult opslaan na afloop van je crashdieet.

Verlies van spiermassa
Spieren zijn veel zwaarder dan vet. Daarnaast verbranden spieren ook calorieën en niet alleen wanneer je je spieren gebruikt maar zelfs in rust verbruiken je spieren energie. Je begrijpt waarschijnlijk al dat veel spiermassa zeer gunstig is wanneer je een laag vetpercentage wil behouden. Tijdens een crashdieet reageert je lichaam als in een noodsituatie, op survival-modus dus. Op allerlei manieren zal je lichaam proberen de vitale functies te beschermen door zo veel mogelijk energie te sparen. Omdat je spieren relatief meer calorieën verbranden dan vet is het voor je lichaam ongunstig om meer spieren dan vet te hebben. Daarnaast komt er zo weinig energie binnen dat de energie opgeslagen in spierweefsel zelfs een goede back-up is. Wat gebeurt er? Inderdaad; je lichaam zal beginnen je spieren op te eten. Op de weegschaal is het weer feest voor jou want zoals we al noemde is zijn spieren zwaarder dan vet en omdat je spieren sterk krimpen, verlies jij eindelijk weer kilo’s. Uiteindelijk zul je ook voor dit proces een hoge prijs betalen want nu je veel minder spiermassa hebt, verbrand je ook veel minder energie. Dit is de derde manier waarop je lichaam meer vet zal gaan opslaan nadat je stopt met crashen.

De hele dag vermoeid
Calorieën zijn nodig om energie te krijgen om je dagelijkse activiteiten te kunnen verrichten. Hoe minder calorieën, hoe minder energie jij tot je beschikking hebt. Zo raak je van de meest eenvoudige activiteiten al zwaar vermoeid. Dit zorgt ervoor dat je lang niet meer zo veel verbrand tijdens je training, simpelweg omdat je energieniveau dat niet toelaat.

Jo-jo jij ook?
Het lijkt tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Men valt vijftien kilo af en drie maanden later zie je ze weer terug en zou je zweren dat ze zwaarder zijn dan je ze ooit gezien hebt. Geen wonder ook, de stofwisseling is door het crashdieet sterk vertraagt. Zelfs al zou je het crashdieet minder gaan eten dan je daarvoor deed, zal je lichaam veel vet op gaan slaan en is de kans groot dat je na enkele maanden zwaarder bent dan voor je begon.

Uitgeput lichaam
Na enkele crashdiëten gevolgd te hebben, worden de eerste lichamelijke signalen van uitputting vaak al zichtbaar. Een droge huid, schrale plekjes, het haar groeit langzamer en wordt dunner en ook nagels worden broos. Mentale klachten als lichte depressies en slaapproblemen komen ook vaak voor.

Blijvend resultaat op de gezonde manier!
Een crashdieet is dus niet echt handig als je een beetje van je lichaam houdt. Zeer ongezond en zeker geen manier om een gezond gewicht te bereiken en behouden. Maar wat werkt dan wel?

Krachttraining
Spieren gebruiken in tegenstelling tot vet veel calorieën, dat maakt het aantrekkelijk is om meer spierweefsel te hebben. Met behulp van de juiste voeding in combinatie met krachttraining kun je je spiermassa vergroten. Staar je hierbij niet meteen blind op je gewicht, want spieren zijn zwaarder dan vet. Dus vergeet even die weegschaal maar gebruik de spiegel en een meetlint om je vooruitgang te meten. Want wel meetbaar is de omvang van je middel, je taille zal snel slanker worden wanneer je begint met krachttraining. De extra spiermassa zorgt in tegenstelling tot het crashdieet, ook nog eens voor een verhoogde stofwisseling. Zoals genoemd is het belangrijk je voeding aan te passen op je training en op je fysieke doel. Onder begeleiding van een voedingscoach kun je heel gericht werken naar jouw doel, een persoonlijk afgestemd voedingsschema kan snel resultaten geven, die ook nog eens goed te behouden zijn.

Cardio
Oersaai maar het werkt wel. Mits je tenminste over een lange adem beschikt, want resultaten die je met cardio boekt op het gebied van vetverbranding komen maar langzaam op gang. De theorie is dat je door een combinatie van verlaagde energie-inname en verhoogt energie-verbruik, vetreserves zult gaan verbranden. Dit is echter een zwaar proces omdat ook hier je lichaam de hongersignalen zal gaan versterken, waardoor niet veel mensen het volhouden op deze manier hun streefgewicht te bereiken.

Weet jij wat je eet?
Het laatste en meest invloedrijke onderdeel van het afvalproces is je dagelijkse voedingspatroon. Zorg ervoor dat je begrijpt wat de functionele waarde is van wat je eet, hoe kun je anders ingrijpen wanneer je merkt dat je lichaam zwaarder wordt? Wat is het? Wat doet het en heb ik het nodig? Dit zijn drie belangrijke vragen bij het controleren van je lichaamsgewicht. Zonder deze kennis blijft het een beetje een roulette-spel.

De volgende tips kunnen je helpen
Verdeel je porties: eet vijf of zes keer per dag een kleinere maaltijd, in plaats van drie keer heel veel.
Drink 2 tot 3 liter water: het heeft een gunstig effect op je stofwisseling en brengt de vetverbranding op gang.
Tussen de zes & acht uur slaap: te weinig slapen vertraagt de stofwisseling.
Eiwitten en vetten: eiwitten en vetten zorgen in tegenstelling tot koolhydraten voor een voldaan gevoel.
Ontbijt altijd: sla nooit je ontbijt over, zorg dat je verbrandingsmotor meteen na het opstaan actief wordt.
Luister naar je dromen: stel jezelf grote doelen, er is nog nooit iemand wereldkampioen geworden door te hopen op een landstitel.

Ga op zoek naar jouw passie en duik er voor de volle 100% in. Visualiseer hoe jij je zou voelen, als je dit doel bereikt zou hebben; door dat gevoel vast te houden, bereik jij je doel!

Recommended Posts

Leave a Comment

Stuur je bericht

Wil je meer informatie of direct een afspraak maken? Je kunt contact opnemen met Voedingscoach Marlo Wagner via onderstaand formulier.

Not readable? Change text. captcha txt
Body Composition MonitorTrainer Hormoonfactor