Wel of geen vlees met Kerst?

 In Gezond eten, Gezond lichaam
vlees met Kerst

wel of geen vlees met Kerst?

Wel of geen vlees met Kerst?

Mede door propaganda-achtige docu’s als Game Changers lijkt de discussie tussen vleeseters en vegetariërs steeds meer op scherp te staan. Er wordt een activistische manier van denken opgewekt, die volgens mij niet bijdraagt aan een echte verbetering. 

Indoctrinatie leidt niet tot innovatie. Alleen als we bereid zijn om onze oude gewoonten te veranderen, komt er een eind aan het onnodige dierenleed wat vandaag de dag de norm is in de gangbare Nederlandse veehouderijen. 

Want zolang de zogenaamde vegetariër nog steeds leren schoenen, jassen en riemen koopt en leer in het interieur van zijn auto en huisinrichting kiest, is het lood om oud ijzer. 

 

Waar het mijn inziens misgaat, is de leefomstandigheden waartoe de dieren die we gebruiken voor onze levensbehoeften nu zijn veroordeeld. 

Ik denk dat het moreel fout is om dieren te ontzeggen van hun basisbehoeften. Basisbehoeften als grazen, de keuze voor beschutting en verkoeling in poelen. En het zogen van hun jongen en het verschaffen van een normaal dag- en nachtritme lijken mij veel belangrijkere doelen om na te streven. 

Natuurlijk zal dit invloed hebben op de prijs van vlees maar wat is daar mis mee? Voeding zouden we veel meer moeten zien als een van onze primaire basisbehoeften. Het percentage van ons inkomen dat we uitgeven aan onze voeding, is in de Nederlandse geschiedenis nog nooit zo laag geweest. 50 jaar geleden was gemiddeld 25% van onze inkomsten gereserveerd voor ons voedsel, vandaag is dat nog maar 10% van ons inkomen (bron: CBS). Die kosten zijn helaas niet alleen verlaagd door technologische ontwikkeling. Nee, de grootste prijs voor die verlaging wordt vandaag de dag betaald door de dieren. 

 

We hebben ze teveel van hun natuurlijke behoefte afgenomen.

Hun leven is veranderd in overleven en als we hun leefomstandigheden zouden vergelijken met die van ons, kunnen we niet anders dan concluderen dat ze leven in diepe ellende. Hun fysieke en emotionele leefomstandigheden zijn vergelijkbaar met de meest verschrikkelijke gevangenissen op aarde en het trauma van de geestelijke marteling komt eerder in de buurt bij de leefomstandigheden die mensen ervaarden in concentratiekampen. 

Voor zo’n €25,- per week hebben wij dagelijks een stuk vlees op ons bord. Wat is er mis mee als die prijs €100,- zou zijn? Natuurlijk kan je hier makkelijk over vallen door te roepen dat je zoveel geld niet overhoudt. Maar het gaat er niet om wat je nu overhoudt of bereid bent te betalen. Het gaat erom dat we een nieuwe manier van denken ontwikkelen en zo de balans herstellen tussen gebruik van dieren voor ons bestaan en dierenmisbruik! 

Ik heb dit artikel niet geschreven om een welles/nietes-discussie opgang te brengen als het gaat om wel of geen vlees eten.

Lezers die mij al langer volgen, weten inmiddels dat ik lang en hard gevochten heb voor mijn gezondheid en mijn ervaring is dat vlees een onmisbare rol in onze voeding heeft, als het gaat om het bereiken van optimale gezondheid. Mijn missie en mijn vak zijn er dan ook op gericht mensen te helpen, die optimale gezondheid te bereiken. Toch wil ik daarmee niet onze morele plicht ontkennen. Ik wil juist oproepen, bewust en eerlijk naar je consumptie-gedrag te kijken. Met jouw euro heb je wel degelijk invloed op dierenwelzijn!

Wil jij jouw invloed op dierenleed verkleinen, zonder concessies te doen ten aanzien van jouw lichamelijke gezondheid? Ga deze Kerst dan eens inkopen doen bij een van de onderstaande bedrijven, zij bewijzen dat het wél anders kan! Maar dat kunnen ze niet, zonder jouw steun!

 

Fijne Kerst

En smakelijk eten

https://www.genneperhoeve.nl/boerderijwinkel.php

http://eindhoven.degroeneweg.nl/home/onze-boeren/

https://deblijebig.nl/vlees-en-verkoop-/

Mocht je geïnteresseerd zijn op welke slinkse manieren de makers van Game Changers jou hebben geprobeerd te manipuleren? Lees dan het Game Changers-debunked artikel van hormoonexpert Ralph Moorman hieronder. 

https://www.dehormoonfactor.nl/the-game-changers

 

 

 

Recommended Posts
Stuur je bericht

Wil je meer informatie of direct een afspraak maken? Je kunt contact opnemen met Voedingscoach Marlo Wagner via onderstaand formulier.

Not readable? Change text. captcha txt