Komkommer, zet je tanden eens in een echt gezonde snack!

 In Gezond eten

Wat nou als er een snack zou zijn waarvan je mooier wordt, slanker wordt en er zoveel van kan eten als je zelf wil?

Het hoge watergehalte van komkommer helpt ook de hydratatie van je huid. Fabrikanten proberen vrouwen al jaren dure crèmepjes aan te smeren en wijs te maken dat ze hun huid van buiten af kunnen hydrateren, dit is natuurlijk de grootste onzin. Wil jij je huid echt laten stralen? Drink dan voldoende water en zorg voor een gezond voedingspatroon en actieve levensstijl. Komkommer bevat niet alleen een hoog watergehalte, het water in is komkommer ook nog eens van zeer hoge kwaliteit. Omdat het zo rijk is aan vitamines en mineralen wordt het vocht in komkommer veel beter door ons lichaam opgenomen.

Komkommerextract wordt in de dermatologie al jaren gebruikt tegen verschillende soorten huidaandoeningen. Ook in de cosmetische sector valt komkommerextract niet meer weg te denken, zo wordt het gebruikt in zonnebrandcr√®mes en bij zwellingen rond de ogen. Dat komt met name door de twee essenti√ęle componenten: ascorbinezuur en cafe√Įnezuur, deze gaan waterverlies tegen en zijn daardoor bij uitstek geschikt voor de behandeling van huidproblemen en huidverjonging. Nogmaals, door komkommer te eten werken deze componenten vele malen effectiever dan wanneer je komkommer op je gezicht zou smeren.

Stralen door Silica
Misschien heb je er nog nooit van gehoord maar het mineraal silica is de bouwstof voor het bindweefsel in onze spieren, pezen, kraakbeen en botten maar veel interessanter, ook de bouwstof voor het bindweefsel in onze huid. Dermatologen adviseren daarom vaak komkommersap vanwege de grote hoeveelheid silica. Wil je dus een gezonde stralende huid? Maak er dan een gewoonte van dagelijks een flink stuk komkommer te eten.

Als je komkommer schilt, kun je hem net zo goed helemaal weggooien!
De schil van komkommer is zeer vezelrijk. Daarnaast bevat deze schil een enorme hoeveelheid vitamine A, B1, B2 B6 B11 en C. Iedere keer als jij je komkommer schilt gooi je al deze vitamines weg. Niet echt heel handig dus. Zeker niet wanneer je na gaat dat men tegenwoordig veel minder vitamines binnen krijgt dan eigenlijk nodig is. Niet zeuren dus, maar gewoon opeten die schil!

Detox fabeltjes
De bladen en andere media staan tegenwoordig vol fabels over detox kuurtjes. Wat is detoxen eigenlijk? Het betekent niets meer of minder dan je lichaam ontgiften. Maar wist je al dat je lichaam al je hele leven 24/7 bezig is met een detox kuur? Dat hoort namelijk bij de taken van ons lichaam, de boel opruimen en schoon houden. Natuurlijk zijn er voedingsmiddelen die dit proces van nature ondersteunen en stimuleren. Hartstikke goed om je hier bewust van te zijn en deze voedingsmiddelen toe te voegen aan je dagelijkse voedingspatroon. Maar om je lichaam een bepaalde tijd met niets anders dan deze detox ondersteunende voeding te bombarderen is volslagen idioot. Ons lichaam heeft dagelijks een breed scala aan macro- en micronutri√ęnten nodig om goed te kunnen functioneren. Ons lichaam tijdelijk ontzeggen van eiwitten en vetten is dan ook absoluut niet bevordelijk voor onze gezondheid en verstoort de natuurlijke balans waarin ons lichaam al haar taken verricht.

Nu even praktisch
De praktische eigenschappen van komkommer in een overzicht:
1. Door de hydraterende eigenschap is komkommer functioneel bij vele huidaandoeningen en verjonging van de huid.
2. Het mineraal silica zorgt voor flexibiliteit van o.a. spieren, pezen, gewrichten en onze huid. Ook voorkomt kalium spierkramp bij mensen die regelmatig trainen.
3. Het magnesiumgehalte in komkommer helpt zenuwen ontspannen en zorgt voor goede doorbloeding van ons vaatstelsel.
4. De detox werking ruimt met name urinezuur uit ons lichaam op waardoor mensen met artritis veel verlichting ervaren.

Vitamines: Vitamine A, B1, B2, B6, B11, C
Mineralen: Magnesium, kalium, silica, calcium en fosfor.

Recommended Posts

Leave a Comment

Stuur je bericht

Wil je meer informatie of direct een afspraak maken? Je kunt contact opnemen met Voedingscoach Marlo Wagner via onderstaand formulier.

Not readable? Change text. captcha txt