Gezond eten, wat betekent dat nou eigenlijk?
“Ik eet heel gezond en toch val ik niet af, hoe kan dat?”
Deze vraag krijg ik regelmatig in mijn mailbox. Hoogste tijd dus om daar duidelijkheid in te scheppen. Voedingsmiddelen als fruit, zoete aardappel en zelfs eieren, noten en roomboter zijn allemaal hartstikke gezond. Maar ook al eet jij nooit chips, koekjes of ander snoep en eet je alleen gezonde dingen, wil dat niet automatisch zeggen dat je ook zult afvallen.
Energiebalans
Een belangrijke factor die bepaalt of je gewicht verliest of aankomt is je dagelijkse energiebalans. Dit werkt zo: je lichaam verbrandt elke dag een bepaalde hoeveelheid energie. Deze energie noemen we ook wel calorieën. Die hoeveelheid die dagelijks verbrand wordt kan per persoon heel verschillend zijn. Maar voor iedereen geldt hetzelfde: wanneer je structureel méér energie inneemt dan je verbrandt, zal je aankomen. Ook al komt ál die energie uit gezonde voeding.
Aankomen door gezond ontbijt
Het is daarom soms moeilijk te zeggen of een voedingsmiddel gezond is voor jouw persoonlijke situatie. Heb jij al wat overgewicht en eet je elke ochtend een kom havermout met dadels, kokos, honing en nog wat vers fruit erdoor? Dan is de kans erg groot dat je ‘gezonde’ ontbijt je juist steeds een beetje zwaarder laat worden omdat er simpelweg teveel energie in zit dan dat jij verbrandt op een dag. Zou je omschakelen naar een ontbijtje van twee gekookte eitjes en een salade van wat tomaatjes, komkommer en wat fruit val je waarschijnlijk wel af.
Ik hoop dat ik met dit artikel duidelijk heb kunnen maken dat de term gezond voor jou persoonlijk niet per se hoeft te betekenen dat het ook bijdraagt aan het bereiken van een gezond lichaam. Heeft dit verhaal toch nog vragen bij je opgeroepen? Kijk dan eens rond op mijn website voor meer informatie over de relatie voeding en gezondheid. Of stuur je vraag via info@marlowagner.nl