Fakers in de Health food afdeling

 In Gezond eten, Gezond lichaam

Optimel yoghurt

Nu alle feestdagen weer achter de rug zijn en jij je al de hele week in het zweet werkt op de sportschool, tja.. Het is weer januari he 😉 eond ik het eens tijd om jou een handje te helpen bij het waarmaken van je goede voornemens! Wederom staat ‘GEZONDER ETEN’ bovenaan ons lijstje. Zo’n 80% van de Nederlanders wil beter gaan zorgen voor hun eigen gezondheid dit jaar! Een mooie aanleiding om eens wat fakers in de health food afdeling te ontmaskeren.

0% Vet Vruchtenyoghurt                                                            

Trap niet in deze leugen. Ja, het is vetvrij maar wat zegt dat over de gezondheid? Juist, helemaal niets! Voedingsmiddelen die van nature vet zijn bevatten juist gezonde vetten. Daarnaast worden deze yoghurtjes maar al te vaak voorzien van kankerverwekkende zoetmakers als aspartaam of acesulfaam K. Optimel Yoghurt Griekse stijl is hier een mooi voorbeeld van. Zitten die chemische zoetstoffen er niet in? Ga de verpakking dan maar eens na, wedden dat het vol geraffineerde suiker zit? Precies, daar zat je dus ook niet op te wachten. Als je nou opzoek bent naar een beter alternatief, probeer dan eens een schaaltje Franse kwark, boordevol eiwitten en kun jij die zoete smaak nou echt niet missen doe er dan een lepel echte imkerhoning of wat kaneel doorheen.

Light Pindakaas

Deze heb je waarschijnlijk al voorbij zie komen. Wat een grap is dit zeg! Light pindakaas, Hallo! Pinda’s zíjn vet!! Even wat voedingswaarden naast elkaar om jullie te laten zien waarom ik me er zo aan erger.

  • Calvé Pindakaas:                      660 Kcal per 100 gram
  • Calvé Light Pindakaas:           580 Kcal per 100 gram

Per boterham belegt met 15 gram pindakaas scheelt dat je dus 5 calorieën! Daarnaast zijn de calorieën die je nu op je boterham smeert ook nog eens voor een deel uit high fructose glucosesiroop bestaan. High fructose glucosesiroop is waarschijnlijk de extreemste dikmaker ooit op de markt gebracht. En bedankt Calvé!

Proteïne Shakes

Proteïne oftewel eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het menselijk lichaam. Veel mensen denken bij eiwit shakes meteen aan bodybuilding maar dat is niet helemaal terecht. Ook wanneer je gemiddeld actief bent heeft je lijf al zo’n 1 tot 1,5 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Maar eiwitten zijn natuurlijk ook noodzakelijk voor allerlei andere lichaamsprocessen. Een eiwitshake lijkt dan een perfecte manier om je eiwitinname een boost te geven maar let op wat je koopt. Bijna elke pot proteïne barst van de kunstmatige zoetstoffen. Aspartaam is voor velen een bekende NO GO, daarom hebben voedselproducenten aspartaam in veel gevallen inmiddels vervangen voor Acesulfaam K. Deze kunstmatige zoetmaker is volgens verschillende onafhankelijke onderzoekers nog veel schadelijker dan aspartaam. Daarnaast wijst alles erop dat Acesulfaam K zorgt voor een verhoogd risico op kanker. Check de ingrediëntenlijst dus goed voordat je een pot bestelt. Of haal je eiwitten zo veel mogelijk uit normale voeding.

Margarine

Voor mensen die mij al langer volgen is dit inmiddels een bekend verhaal, weg met de Becelletjes, halvarines en andere kunstmatige smeersels. Margarine is geen natuurlijke voeding en past ook niet in een gezonde levensstijl. Smeer roomboter! De angst voor verzadigde vetten is totaal ongegrond, ons lichaam functioneert optimaal wanneer we 30% tot 60% van onze dagelijkse energiebehoefte uit natuurlijke vetten halen. Margarine is een kunstmatig product en past dan ook niet in een gezond voedingspatroon.

Vruchtensap

Nog zo’n heerlijke misleidende grap van de voedingsindustrie. Begrijp me niet verkeerd, een glas versgeperst vruchtensap mét vruchtvlees bevat bergen vitamines, mineralen en vezels. Maar alle sapjes uit pakken doen niet veel meer dan je vetpercentage verhogen. Hoe zit dat? Die sappen in een pak bestaan voor een groot deel uit ingekookte siroop waaraan later water, suiker en een ‘tastpack’ (kunstmatige smaakstoffen) worden toegevoegd om het weer enigszins op vers vruchtensap te laten lijken. Verpakte sappen zorgen ervoor dat je onbewust een berg calorieën binnen krijgt, zonder je te verzadigen. Sterker nog, de kans is groot dat je na een glas sap uit een pak alleen maar meer honger krijgt en zo lokt het een hogere calorie inname uit. Wat is een betere en veel gemakkelijkere manier om je vitamines en vezels binnen te krijgen? Eet elke dag wat vers fruit!

Popcorn uit de magnetron                                                         

Met zoveel soorten chips snoep en andere troep, zou je bijna denken dat popcorn nog best wel een gezonde snack is. En dat zou het ook zijn als het op de normale manier bereid wordt. Niet alleen zitten die zakken magnetron popcorn vaak vol chemische smaakjes, maar ook de bereidingswijze in de magnetron is zo schadelijk dat het je risico op kanker verhoogt.

Nieuwsgierig geworden na al deze gezonde info? Like dan mijn pagina of stuur me een mailtje als jij denkt dat een persoonlijk voedingsadvies je zal helpen op weg naar jouw droomlijf.

Recent Posts

Leave a Comment

Stuur je bericht

Wil je meer informatie of direct een afspraak maken? Je kunt contact opnemen met Voedingscoach Marlo Wagner via onderstaand formulier.

Not readable? Change text. captcha txt
VoedingsfabelsPolonaise zonder koppijn